Dragaš Dental Design - Adria Dental Group logo
+385 95 770 3270

Zubni kamenac

May 3, 2022

Zubni kamenac

May 3, 2022

Usta bez zubnog kamenca – Zdrava usna šupljina

Što je zubni kamenac?

Zubni kamenac su tvrde naslage koje su rezultat neredovite higijene.  Neredovito četkanje zuba i uporaba interdentalnih četkica dovodi do stvaranja plaka koji se mineralizira i pretvara u kamenac. Neočetkane
nakupine hrane pogoduju bakterijama koje se množe zajedno s novim plakom i tako nastaje kamenac.

Kako znate da imate problema i koji su simptomi zubnog kamenca?

Ako imate loš zadah, kvarenje desni i obojenje po zubima, naslage oko zubnog mesa, onda sigurno trebate skidanje kamenca

Gdje nastaje i kako često čistiti / ukloniti zubni kamenac?

Teško dostupna mjesta za četkicu ili mjesta koja zaboravite očetkati su najčešća mjesta gdje kamenac nastaje, a širi se vrlo progresivno. Svaka nepolirana površina pogodna je za nastanak plaka i kamenca. U vlažnim uvjetima usta uz pogodnu temperaturu s ostatcima hrane, vrlo brzom bakterijskom progresijom nastaju zubni karijes i kamenac. Loše obilježje kamenca je da raste i širi se u svim smjerovima. Na taj način gnječi zubno meso koje pritom neprestano krvari. Zubni kamenac ne možete očistiti standardnom zubnom četkicom, već morate posjetiti stomatologa. Zbog tog je vrlo važno kontrolirati stanje usne šupljine svakih 6 mjeseci i ukloniti kamenac ukoliko je prisutan.

Krvarenje desni rezultat je lokalne upale, najčešće zbog zubnog kamenca. Većina ljudi čim osjeti krvarenje strelovito bježi na drugu stranu usta i pri tom griješi. Ozlijeđeno mjesto potrebno je sanirati, ukloniti kamenac i pritom lagano, redovno održavati četkanjem.

Zašto je opasno krvarenje desni?

Krvarenje desni dovodi do konstantne upale (gingivitisa) koji dovodi do parodontitisa (paradontoze) i gubitka koštane čašice zuba. Bol pri skidanju kamenca može biti prisutna, no svi moderni stomatološki zahvati rade se u lokalnoj anesteziji da spriječe bol i nelagodu. Zubni kamenac uklanja se ultrazvučnim čistačima koji svojim vibracijama lome mineralizirane nakupine. Čiste se sve nakupine kamenca, obojenja zuba koja su na površini cakline kao i ispod zubnog mesa. Pri uklanjanju zubnog kamenca koristi se vodeno hlađenje i ispiranje. Skidanje zubnog kamenca ispod zubnog mesa ključno je za dugotrajnost zuba. Naime, kronična upala koja se stvara u području zubnog mesa može dovesti do klimanja zdravih zuba.

Poliranje gumicama služi za poliranje glatkih površina i uklanjanje sitnih mrlja od kamenca. Rotirajućim gumicama se poliraju i zubni ispuni. Područja između prednjih zuba ručnim se metalnim trakicama za poliranje obrađuju da međuzubni prostori budu čisti i zdravi. Rotirajuće četkice sa zaštitnim pastama koriste se na kraju posjeta za gladak i savršen osjećaj nakon skidanja naslaga. Koristimo ih i za skidanja manjih naslaga plaka, a vrlo su važne jer sadrže fluor i minerale za zaštitu cakline.

Nakon uklanjanja zubnog kamenca vrlo je važno promijeniti svoje četkice kako bi zubi i zubno meso što duže ostalo zdravo!
Uloga kućnog četkanja je vrlo važna te se pacijenti posije skidanja kamenca instruiraju kako bolje održavati oralnu higijenu te koje proizvode koristiti.

Zdrava usta su usta bez kamenca!
Važno je naglasiti da se zubni kamenac najmanje nalazi u saniranim ustima gdje je puni zubni niz prisutan u obje čeljusti. Zubni karijes i zubni kamenac nastaju na istim mjestima zbog loše higijene.
Ortodontski pacijenti najčešći su pacijenti kandidati za skidanje kamenca budući da neravni zubi ili zubi s većim razmacima akumuliraju plak i kamenac.

Brinite o svojoj usnoj šupljini, ona je ogledalo zdravlja!

kako se skida zubni kamenac
Dragaš Dental Design - Adria Dental Group

DRAGAŠ DENTAL DESIGN d.o.o. za djelatnost dentalne medicine

Sjedište: Osječka 126, 31431 Čepin, Hrvatska |OIB: 24554798643
Registarski sud: Trgovački sud u Osijeku
MBS: 030210968 | MB: 5000203

Zagrebačka banka d.d. Zagreb - IBAN: HR8223600001102731754
Temeljni kapital: 6.620,00 EUR uplaćen u cijelosti
Predsjednik Uprave: Gordan Muškić
 

Telefon: +385 31 555 500 
info@d3implant.com
www.d3implant.com

 

FacebookInstagramYoutube
© Dragaš Dental Design 2024
cross