Dragaš Dental Design - Adria Dental Group logo
+385 95 770 3270

Ortodoncija - fiksni i mobilni apartići za zube

Nepravilno izrasli zubi, nejednak zagriz i poteškoće prilikom žvakanja hrane su problemi koji vam predstavljaju problem u svakodnevnom životu? Rezervirajte svoj besplatni pregled kako bi napravili procjenu trenutnog stanja i dali vam plan kompletne ortodontske  terapije.
Rezervirajte besplatni pregled

Ortodoncija - fiksni i mobilni apartići za zube

Nepravilno izrasli zubi, nejednak zagriz i poteškoće prilikom žvakanja hrane su problemi koji vam predstavljaju problem u svakodnevnom životu? Rezervirajte svoj besplatni pregled kako bi napravili procjenu trenutnog stanja i dali vam plan kompletne ortopedske terapije.
Rezerviraj besplatni pregled

Što je ortodoncija i čemu nam ona služi?

Ortodoncija je grana stomatologije kojoj je svrha ispravljanje nepravilno izraslih zubi i nepravilnog položaja čeljusti. Ortodontska terapija služi poboljšanju vašeg osmijeha, dovodi zube u pravilan položaj te donju trećinu lica postavlja u idealan estetski položaj, a samim tim pomaže u rješavanju poteškoća prilikom žvakanja hrane.
Što ranije ortodontska terapija započne, to su rezultati bolji. Preporučuje se djeci u rastu i razvoju, ali i odraslima koji žele poboljšati svoj osmijeh. Na spomen aparatića za zube, svi odmah pomisle na metalne žice koje vire iz usta, no kako tehnologija napreduje iz dana u dan, postoje opcije u kojima su aparatići gotovo neprimjetni.
Prije svega, najbitnije je obaviti inicijalni pregled kako bi ortodont utvrdio postojeće stanje i predložio plan ortodontske terapije. Vrlo je važno napomenuti da bi terapija bila uspješna, pacijent se treba strogo pridržavati uputa koje dobije od svog ortodonta.

Što je ortodoncija i čemu nam ona služi?

bruksizam

Tko su kandidati za ortodontsku terapiju?

Napomenuli smo ranije da su najidealniji kandidati djeca koja su rastu i razvoju, odnosno u adolescentskoj dobi, ali i svi ostali koji imaju:

nepravilan položaj i oblik zuba
neravne, zbijene, razmaknute ili grbave zube
nepravilan položaj čeljusti, velika ili mala čeljust
nepravilan zagriz
otežano žvakanje
slabi i/ili nepotpuni ugriz
dugotrajno disanje na usta

Kako bi to sve bilo moguće, nužno je obaviti prvi pregled, koji je kod nas besplatan, zbog uspostave dijagnoze, uzroka nepravilnosti i težine terapije, a doktor, ortodont će preporučiti vrstu ortodontske naprave za ravnanje zuba.

Rezervirajte besplatni pregled

Vrste ortodontskih naprava

Fiksni aparatić za zube

Fiksni aparatić za zube sastoji se od bravica koje se cementiraju na zube i žica koje vrše sile pomaka zuba. Da bi žica aktivno pomicala bravicu i zub, pridržava se gumicama, elastičnim ili žičanim vezilicama. U terapiji bravicama i žicama postoji pravilan slijed pomaka zuba te planiranje položaja zuba. Vrlo je važno pravovremeno raditi kontrolne preglede na kojima se planiraju i određuju pomaci zuba.

Keramičke ili metalne bravice, bijele ili metalne žice, stvar je odabira. Najčešće se biraju po željama pacijenta i po dogovoru s ortodontom. Keramičke, «bijele» bravice nešto su veće od metalnih zbog svojstava materijala, no vrlo su malo vidljive. Izbor su pacijentima kojima je bitno da za vrijeme nošenja aparatića isti ne vidi previše. Kod bijelih bravica, koristimo i bijele žice, jedva vidljive, estetski savršene. Metalne bravice ortodontski su standard, a noviji materijali su ih učinili elegantinijim po pitanju veličine, boje i sjaja.

Cjenik

Fiksni aparatić za zube

Mobilni aparatić za zube

Mobilni aparatić za zube

Ukoliko imate problema s preuskom čeljusti, nepravilnim gutanjem, nepravilnim zagrizom, preporučiti će se nošenje mobilnog aparatića za zube koji ispravlja zube i nepodesne navike, a utječe na širenje i pregradnju kosti.

Mobilni aparatići mogu biti konfekcijski ili individualni. Konfekcijski aparatići ili MYOBRACE je funkcionalna naprava koja aktivira mišiće na pravilan rad, položaj i funkciju ograničavajući nepravilne položaje i navike. Izrađuje se od ugodnog medicinskog silikona da se olakša nošenje. Myobrace aparatići nose se nekoliko sati po danu i po noći. 

Individualni aparatići se pak izrađuju točno za određenu nepravilnost položaja zuba, čeljusti ili mišića poput jezika. Mogu biti s aktivnim vijcima ili bez vijaka. Izrađuju se od akrilata i žičanih kvačica i lukova.

Cjenik

Prozirni nevidljivi aparatić za zube 
(clear aligner)

Prozirne udlage ili clear aligener mobilni su aparatići za zube koji traže 22-satno nošenje na dan. Prozirni su i tanki, a prekrivaju sve zube jedne čeljusti s pripadajućim desnima. Često je osim udlaga, potrebno dodati sitne trodimenzionalne ispune na površine zuba da se omoguće lakši pomaci zuba. 

Pomaci zuba se u ovoj terapiji planiraju kompjuterski te se razlažu na minimalne koji su potrebni za pomicanje zuba. Svaki planirani korak terapije ima svoj zubni model i pripadajuću udlagu, stoga je vrlo važno držati se pravila nošenja i slijediti postupak za dogovorenu i prihvaćenu terapiju kako bi rezultati bili vidljivi.

Ova vrsta aparatića je je najmanje upadljiva i estetski najprihvatljivija jer su udlage gotovo nevidljive te su idealna opcija za one pacijente koji žele gotovo neprimjetan oblik terapije.

Cjenik

Prozirni nevidljivi aparatić za zube 
(clear aligneri)

Obročno plaćanje
Mogućnost plaćanja do 36 rata
Jamstvo kvalitete
Garancija na materijal do 10 godina
Certificirani materijali i postupci
Radiološka kontrola postupaka

Još niste sigurni što je pravi izbor za vas? Zakažite svoj besplatni pregled u našoj ordinaciji kako bi bi dobili sve informacije od našeg ortodonta.

Rezervirajte besplatni pregled
Česta pitanja

Točna pozicija bravica na zubu određuje njegov željeni smjer pomaka dok žica vrši silu na zub i bravicu. Bravice se za žicu vežu metalnim vezilicama ili elastičnim gumicama.

Da bi se zub pomakao u kosti, pod blagom silom potrebna je resorpcija kosti u smjeru pomaka i odlaganje kosti na mjestu s kojeg se zub kreće pomicati. I samo naginjanje I rotiranje zuba ima utjecaj na pregradnju kosti koja učvršćuje zube. Ako uzmemo da se zub pomiče 1-1.5mm mjesečno u kosti, shvatimo da je za dobar rezultat potrebno vrijeme.

Ortodontske kontrole najčešće su u razmacima 5 – 6 tjedana. No, kad je potrebno aktivirati pojedine pomaka zuba razmaci su cca 4 tjedna.

Preporučena orto terapija najčešće traje oko godinu i pol dana kod prosječno zahtjevnih pomicanja. U slučaju manjih pomicanja, terapija će trajati kraće.

Six month smiles je terapijski koncept ravnanja zuba bez dugotrajnog pomicanja korijena zuba. Može se koristiti kod manjih potreba za rotiranjem i ravnanjem zuba. Preporučuje se pacijentima koji ne žele dugo nostiti bravice i žice. Nakon Six month smiles terapije, obavezna je dugotrajna retencija zuba.

Bol se najčešće osjeti prvih nekoliko dana nakon postave bravica i žica. Vrlo je individualna. Najčešće ovisi o pragu boli i toleranciji osobe. Dolazi do istezanja ligamenta koji drže zube u koštanim “čašicama” što izaziva bol i nelagodu. Tih se dana savjetuje kašasta prehrana. Svaki kontrolni pregled donosi novu silu za novi pomak, no u puno manjem intenzitetu.

Razlika bravica je u materijalu izrade. Keramičke “bijele” bravice potpuno su estetske. Slažu se sa bojom zuba te su jedva primjetne. Ne mijenjaju boju tijekom terapije. Metalne bravice su nešto izdržljivije i manje. Kod težih terapija se preporučuju isključivo metalne bravice. Današnje metalne bravice rade se u srebrenoj boji s finim sjajem te izgledaju vrlo zanimljivo.

Ukoliko imate problema s preuskom čeljusti, nepravilnim gutanjem, nepravilnim zagrizom, preporučiti će se nošenje mobilnog aparatića koji ispravlja zube i nepodesne navike, a utječe na širenje i pregradnju kosti.

Aligneri su setovi prozirnih mobilnih aparatića koji se koriste za kompjuterski planirane pomake Vaših zuba. Tanki su i gracilni, a zahtjevaju dugotrajno nošenje od 22 sata na dan. Preporučuju se pacijenatima koji su vrlo motivirani. Aligneri se preporučuju za lakše pomake zuba i manje komplicirane slučajeve.

Zadnja faza terapije zove se retencija i jednako je važna kao i sve faze prije. Zbog tog se po skidanju bravica i žica postavljaju “retaineri” koji ne dopuštaju neželjene pomake. Fiksni se retainer cementiraju s unutarnje strane prednjih zuba, a mobilni retineri se u obliku individualnih udlaga nose tijekom noći.

Dragaš Dental Design - Adria Dental Group

DRAGAŠ DENTAL DESIGN d.o.o. za djelatnost dentalne medicine

Sjedište: Osječka 126, 31431 Čepin, Hrvatska |OIB: 24554798643
Registarski sud: Trgovački sud u Osijeku
MBS: 030210968 | MB: 5000203

Zagrebačka banka d.d. Zagreb - IBAN: HR8223600001102731754
Temeljni kapital: 6.620,00 EUR uplaćen u cijelosti
Predsjednik Uprave: Gordan Muškić
 

Telefon: +385 31 555 500 
info@d3implant.com
www.d3implant.com

 

FacebookInstagramYoutube
© Dragaš Dental Design 2024
cross