Dragaš Dental Design - Adria Dental Group logo
+385 95 770 3270

Sve vrste udlaga za zube

May 3, 2022

Sve vrste udlaga za zube

May 3, 2022

UDLAGA za zube

Žvakanje podrazumijeva velike žvačne sile koje služe za odgrizanje i meljenje hrane. U žvakanju ne sudjeluju samo zubi već i zubni ligament, potporna kost, žvačni mišići s ligamentima, kosti i zglobovi glave. S obzirom na uključenost većeg broja osjetljivih struktura koje su isprepletene mnogim živčanim vlaknima i velikom prokrvljenost, vrlo je važno održavati fiziološku harmoniju navedenom područja.Gubitak samo jednog zuba kronično dovodi do barem 15 posljedica pomaka susjednih struktura koje nastoje nadoknaditi gubitak prilagodbom. Ovo nam daje uvid u važnost svakog zuba kao i važnost nadoknade svakog gubitka zubnog tkiva.

Čemu služe udlage za zube?

Udlaga za zube ublažava pretjerano stiskanje i škripanje zuba.Možda nam se ne čini važan gubitak jednog zuba, no nije bezazlen. Zašto? Susjedni zubi pokušavaju nadoknaditi gubitak žvačne jedinice i pomiču se u slobodan prostor. Zubi susjedi se pomiču u prostor izvađenog zuba i nikada ga potpuno ne mogu zatvoriti, a zubi suprotne čeljusti izrastaju previše da bi omogućili bolje žvakanje. Nakon nekoliko godina takvi se prostori najčešće ne mogu više liječiti bez da se brusi veći broj zuba i nadoknadi gubitak.Pretpostavlja se da je harmonija orofacijalnog područja uvijek idealna, no što ako nije? Što ako zubni lukovi nisu idealno posloženi i remete normalan zagriz? Što ako je donja čeljust preizražena i donji zubi su ispred gornjih? Neka prirodna stanja u svojoj izraženoj formi nisu idealna i mogu izazivati promjene na potpornog aparata previše ga opterećujući. Kod nepravilnih zagriza i punih zubnih lukova, pristupamo ortodontski te tretiramo zube i zagrize. Pomaci bravicama i žicama uz pomoćne naprave najčešće daju izvrsne rezultate idealnih zubnih lukova i pravilnog zagriza.

Vrste udlaga

Retencijske udlage koriste se za zadržavanje postojećeg stanja u ustima najčešće nakon ortodontskih terapija kada su zubi duže vrijeme bili u pomaku. Da bi pregradnja nakon ortodoncije bila potpuna i zubi nepomični, izrađuju se tzv. “retaineri” ili retencijske udlage. Te udlage su tvrde i tanke. Izrađuju se na modelima zuba zakon skidanja bravica i žica i završetka aktivnog dijela terapije. Retencija je vrlo važna faza ortodoncije koja zadržava tretirano stanje zuba stabilnim. Terapijske udlage su udlage za pacijente sa simptomima temporomandibularnih poremećaja; boli, škripanja, škrgutanja, pretjeranog stiskanja, nepravilnih zagriza i sl. Terapijske udlage često su samo dio terapije u opsežnijim protetskim i ortodontskim terapijama. Akrilatne udlage za podizanje zagriza dio su protetskih terapija kod osoba s izrazito niskom donjom trećinom zuba koji su gubitkom potpornih zuba izgubile visinu zagriza te se novi zubi nemaju gdje smjestiti. Udlage za podizanje zagriza nose se i prilagođavaju nekoliko mjeseci dok se mišići ne naviknu na novo stanje nakon čega se izrađuju protetski nadomjesci. Dječje terapijske udlage su namijenjene za odvikavanje djece od nepogodnih navika kao što su cuclanje prsta, disanje na usta, grickanje usana i slično. Otklanjanjem nepogodne navike omogućuju mišićima i zubima da se vrate u pravilan idealan položaj. Sportske udlage su zaštitne silikonske udlage koje služe za zaštitu i prevenciju opasnih kontakata uslijed sporta. Nose se na treninzima i nastupima te svim opasnim situacijama koje bi mogle rezultirati lomom zuba i čeljusti. Vrlo su velike jer obuhvaćaju obje čeljusti štiteći od vanjskih unutarnjih ozljeda. Mogu biti konfekcijske (kupljene u trgovinama sportske opreme) i potpuno prilagođene, izrađene po modelima zuba u zubnom laboratoriju.

Izrada i cijena udlaga

Cijena udlaga ovisi o vrsti udlage i o potrebama pacijenta. Stomatološka ordinacija Dragaš Dental Design izrađuje sve vrste udlaga, a prije nego se udlage izrade potrebno je izvršiti stomatološki pregled i konzultacije sa stomatologom. Javite se u našu ordinaciju još danas kako bi ste dogovorili termin pregleda. Čekamo Vas! 

Dragaš Dental Design - Adria Dental Group

DRAGAŠ DENTAL DESIGN d.o.o. za djelatnost dentalne medicine

Sjedište: Osječka 126, 31431 Čepin, Hrvatska |OIB: 24554798643
Registarski sud: Trgovački sud u Osijeku
MBS: 030210968 | MB: 5000203

Zagrebačka banka d.d. Zagreb - IBAN: HR8223600001102731754
Temeljni kapital: 6.620,00 EUR uplaćen u cijelosti
Predsjednik Uprave: Gordan Muškić
 

Telefon: +385 31 555 500 
info@d3implant.com
www.d3implant.com

 

FacebookInstagramYoutube
© Dragaš Dental Design 2024
cross