Dragaš Dental Design - Adria Dental Group logo
+385 95 770 3270

Rendgen zuba - RTG

May 3, 2022

Rendgen zuba - RTG

May 3, 2022

Rendgen Zuba

Uz klinički pregled usta, rendgen (RTG) dijagnostika predstavlja zlatni standard u dijagnostici bolesti zuba. Rendgen zuba i čeljusti otkriva unutarnje strukture koje prekrivaju kost i sluznica.

Što je to RTG zuba?

Rendgenom možemo vidjeti ono što je skriveno u čeljusti. Patološke promjene koje ne vidimo, ne možemo dijagnosticirati, prepoznati pa tako ni liječiti. Rendgenski snimak najčešće se koristi za otkrivanje stanja korijena zuba. Korijeni liječenih zuba često kriju granulome i cistične promjene koje ne bole, a posljedično uništavaju kost čeljusti.

Vrste rendgentskih slika

Mala retroalveolarna RVG snimka je detaljan dvodimenzionalni prikaz zuba, korijena i čeljusti i vrlo je važna u dijagnostici boli i liječenja zuba. Liječenje zuba danas je nezamislivo bez rendgenske provjere točnosti liječenja. Bitewing retroalveolarna snimka je prikaz više kruna zuba bez korjenova za detekciju karijesa.Okluzalna snimka je važna za detekcije smještaja ukliještenih zuba i patoloških promjena unutar jedne čeljusti. U modernoj je dentalnoj medicini često zamijenjena 3D CBCT-om zbog veće preciznosti.Panoramski snimak (ortopantomogram) ili popularno zvani ortopan je ogledan primjerak pacijentove usne šupljine jer sadrži podatke o cijelom stomatognatom sustavu; od nosa do jezične kosti i vrata. Slika nastaje vrtnjom aparata oko glave pacijenta te se trodimenzionalne strukture sumiraju na dvodimenzionalnu površinu. S obzirom na veličinu snimljenog polja, vrlo kompleksnih struktura, često tražimo preciznije snimke. Panoramski se snimak kod čestih karijesnih lezija i upala korjenova te opsežnih protetskih radova preporučuje raditi barem jednom u dvije godine.Najpreciznije su snimke 3D tehnologijom koje daju uvid u dubinu struktura i onemogućuju zbirno preklapanje. Naše tijelo i čeljusti su trodimenzionalne i zato nove tehnologije poput 3D rendgenskog snimka pomažu u uspješnom liječenju bolesti zuba. 3D rendgenskim snimkama najskriveniji dijelovi postaju vidljivi. Pomoću istih moguće je odrediti gustoću kosti, homogenosti punjenja kanala, prekobrojne zubne kanale, stanje dentalnih implantata, točnu procjenu veličine patoloških promjena i njihovu lokalizaciju. Točne lokalizacije položaja umnjaka, zaostalih korijena, impaktiranih zuba, položaj i stanje sinusa, stanje kosti prije ugradnje implantata može se precizno odrediti samo 3D rendgenskim snimkama.Nove tehnologije su danas vrlo važna karika za ozbiljne i skupe terapije u dentalnoj medicini jer samo dobra baza i kvalitetan rad može nositi sve žvačne sile. Moderni oralno – kirurški zahvati danas su nezamislivi bez 3D CBCT-a.

Rtg dijagnostika u ortodonciji

U ortodontskoj dijagnostici koristi se nekoliko rendgenskih snimaka da bi se utvrdila dentalna i skeletalna starost djeteta te položaj čeljusnih kosti u zagrizu. To su rendgen šake, anteroposteriorni (AP) i laterolateralni (LL) kraniogram. Djeca koja aktivno rastu odgovaraju brže na ortodontsku terapiju od odraslih kod kojih je rast i razvoj završen. Zbog toga je veća odstupanja od normalnog zagriza, velike zbijenosti i koštane pozicije najbolje tretirati u najintenzivnijoj fazi rasta. Kako bi znali kada djelovati, čitamo rendgenske snimke i planiramo terapije.

Da li je rendgentski snimak opasan?

Suvremeni rendgenski uređaji su digitalizirani te pomoću senzora stvaraju sliku vidljivu na ekranu računala. Na taj se način može dobiti puno kvalitetnija slika od starih slika koje su se razvijale na filmu. Novi rendgenski aparati emitiraju do 90% manje ioniziranog zračenja. Za usporedbu, zračenje koje primi osoba prilikom izrade ortopana je do 20 puta manje od zračenja koje osoba zadobije na prekooceanskom letu avionom.

U našoj stomatološkoj ordinaciji zatražite termin izrade svih vrsta rendgenskih snimaka.Povoljne cijene, brza izrada i stručno mišljenje. Javite se još danas na KONTAKT

Dragaš Dental Design - Adria Dental Group

DRAGAŠ DENTAL DESIGN d.o.o. za djelatnost dentalne medicine

Sjedište: Osječka 126, 31431 Čepin, Hrvatska |OIB: 24554798643
Registarski sud: Trgovački sud u Osijeku
MBS: 030210968 | MB: 5000203

Zagrebačka banka d.d. Zagreb - IBAN: HR8223600001102731754
Temeljni kapital: 6.620,00 EUR uplaćen u cijelosti
Predsjednik Uprave: Gordan Muškić
 

Telefon: +385 31 555 500 
info@d3implant.com
www.d3implant.com

 

FacebookInstagramYoutube
© Dragaš Dental Design 2024
cross