Dragaš Dental Design - Adria Dental Group logo
+385 95 770 3270

Ljuskice za zube

May 3, 2022

Ljuskice za zube

May 3, 2022

Ljuskice za zube

Ljuskice su vrlo popularna vrsta protetskog nadomjestka i pripadaju u dio estetske stomatologije. Vrlo su tanke, prilagodljive i estetski idealne za prednje zube. Postoje keramičke i kompozitne ljuskice za zube. Keramičke ljuskice zlatni su standard estetske stomatologije i glavno obilježje Hollywoodskog osmijeha.

Keramičke ljuskice

Keramika je čvrst, svjetlosno propustan, visoko estetski materijal koji idealno emitira caklinu jer ima iste karakteristike materijala kao i caklina zuba. Zbog velike sličnosti, izvrsno se prilagođava dajući idealan oblik, boju i prirodan sjaj zubu. Moderan pristup nalaže dobru dijagnostičku pripremu u vidu digitalnog planiranja. Ovim putem pacijent može vidjeti fotografiju svojih budućih zuba prije postavljanja uz pomoć digitalnih tehnologija koje koristimo u našoj stomatološkoj ordinaciji u Osijeku.

Kompozitne ljuskice za zube

Napredak i razvoj materijala u dentalnoj medicini strelovit je uslijed potrebe rekonstrukcije prednjih zuba. Danas postoje kompozitni materijali koji mogu izvrsno imitirati prirodan zub. Ako zubu nedostaje vrlo malo cakline za poboljšanje strukture i oblika, rade se sitne kompozitne korekcije. Ukoliko zubu nedostaje više zubnog tkiva, kompozit se mora nanositi u više slojeva i boja. Nanošenje kompozita mora biti u visoko kontroliranim uvjetima finim instrumentima bez vode ili sline, pod narančastim svjetlom. Injekcijske tehnike podrazumijevaju dodatak manjeg volumena kompozita za bolje estetsko oblikovanje zuba pomoću digitalnog planiranja. Naime, nakon što pacijent vidi izgled svojih budućih zuba, pomoću maskice istih, injekcijski se ulijeva kompozit u odabrani oblik zuba i polimerizira. Po izradi se poliraju i prilagođavaju zagrizu. Kompozitne se ljuskice koriste kod mlađih pacijenata kod kojih ne mora, nužno, biti završen kasni rast i razvoj prednjeg lica. Usto, lake su za eventualne popravke. Kod njih terapeut ne brusi zub već samo dodaje materijal, dok kod keramičkih ljuskica najčešće brusi zub da bi keramička ljuska imala idealno prilijeganje.

Razlika u vrstama ljuskica

Kompozit kao materijal nikada neće moći doseći čvrstinu keramike zbog razlike u izradi, nanošenju, stvrdnjavanju i pečenju. Isto tako direktni način izrade u ustima je inferioran pred finim nanošenjem keramike u dentalnom laboratoriju. Razlike u materijalima i izradi rade razliku u potrebama i željama pacijenta i financijskom aspektu usluga. I jedne i druge imaju prednosti i nedostatke.

Keramičke ljuskice najčešće su ljuskice u praksi. Izvrsna estetika svojstva s malom brusnom površinom čine ih vrlo popularnima. Ovisno o prisutnostima ispuna na zubima, terapeut odlučuje hoće li brusiti zub za ljuskicu ili krunicu. S obzirom da se ispuni i ljuskice ne smiju kombinirati, ako su na zubima prisutni ispuni, kandidat ste za krunice (zubne navlake).

Razlika između krunica i ljuskica je u minimalnom brušenju nepčane plohe zuba. Za postavljanje ljuskica nepčana ploha se ne brusi, dok se kod krunica brusi. S obzirom na to da se mogu raditi od istog materijala razlika nije vidljiva.

Nova generacija ljuskica za zube- Chips Ljuskice

Postoje i tzv. “chips” ljuskice koje se samo fiksiraju na nebrušenu caklinu. “Chips” ljuskice izrađuju se samo od čiste keramike i izrazito su tanke. Koriste se kod zuba koji nemaju estetski zadovoljavajuću morfologiju i potrebno je dodavanje volumena da bi zub izgledao ljepše. Ovakve se ljuskice cementiraju izrazito jakim adhezivnim cementima koji se vežu za caklinu prirodnog zuba. Vrlo su teške za manipulaciju i cementiraju se u vrlo preciznim i kontroliranim uvjetima. Predstavljaju najzahtjevniji visoko estetski rad što znatno podiže njegovu cijenu.

Kontaktirajte nas i dogovorite svoj termin u našoj stomatološkoj ordinaciji. Savršen osmjeh dostupan svima uz Dragaš Dental Design, Osijek.

Dragaš Dental Design - Adria Dental Group

DRAGAŠ DENTAL DESIGN d.o.o. za djelatnost dentalne medicine

Sjedište: Osječka 126, 31431 Čepin, Hrvatska |OIB: 24554798643
Registarski sud: Trgovački sud u Osijeku
MBS: 030210968 | MB: 5000203

Zagrebačka banka d.d. Zagreb - IBAN: HR8223600001102731754
Temeljni kapital: 6.620,00 EUR uplaćen u cijelosti
Predsjednik Uprave: Gordan Muškić
 

Telefon: +385 31 555 500 
info@d3implant.com
www.d3implant.com

 

FacebookInstagramYoutube
© Dragaš Dental Design 2024
cross