Dragaš Dental Design - Adria Dental Group logo
+385 95 770 3270

Liječenje živca zuba - Endodontsko liječenje

May 3, 2022

Liječenje živca zuba - Endodontsko liječenje

May 3, 2022

Što je to endodontsko liječenje zuba?

Endodoncija je grana dentalne medicine koja se bavi dijagnosticiranjem i liječenjem bolesne pulpe (živca) zuba. Cilj liječenja u endodonciji je sprječavanje širenja upale na čeljusnu kost i stvaranje upalnog proces, granuloma na vrhu korijena zuba. Pravilnim zatvaranjem, brtvljenjem korijenskih kanala sprječava se prodor i razvoj infekcije u tijelu zuba.

Cilj stomatologa Dragaš Dental Design Osijek je očuvati i liječiti zub. Zub koji se liječi ima jednaku funkcionalnost kao i zdravi zub, a korijen zuba se može koristiti za daljnju terapiju/ zahvate, krunice i mostove. 

Ukoliko se endodontski postupak liječenja nije pravilno proveo ili je imao neuspjeh, mora se pristupiti reviziji endodontskog liječenja. Potreba za ponovnim liječenjem, revizijom, postavlja se na temelju kliničke slike; prisutni i odsutni simptomi i/ili znakovi i na temelju radioloških nalaza. Revizijski postupak podrazumijeva uklanjanje neadekvatnog punjenja, tzv. otvaranje zuba, kako bi se endodontski prostor ponovno pripremio za liječenje.

Simptomi zbog kojih se trebate hitno javiti stomatologu:

  • bol koja pulsira (izraženija po noći, “kao da srce kuca u zubu”)
  • bol prilikom zagriza
  • temperaturna osjetljivost zuba
  • oticanje na mjestu boli
  • gnojni proces na vrhu korijena zuba (dijagnoza na temelju rendgenske snimke)

Važno je znati da bol nije uvijek simptom upalnog proces koji se razvio. Zato je važno posjetiti stomatologa dva puta godišnje kako bi se na vrijeme uočile promjene i započelo liječenje. Ako uočite pojačanu osjetljivost zuba, obavezno se javite stomatologu. Uz razgovor i pregled s našim stomatologom utvrdit ćemo ima li potrebe za endodontskom terapijom.

Endodontsko liječenje- zahvat

Kako bi se pristupilo cjelovitom liječenju potrebno je napraviti rendgensku snimku zuba. Rendgensko snimanje obavit će te u Dragaš Dental Design za svega nekoliko minuta. Koristimo najbolji RTG uređaj nove generacije, koji ima jako malu dozu zračenja, čak i do 90% u odnosu na klasične RTG uređaje.

Cijeli postupak izvodi se pod lokalnom anestezijom i bez boli. Postupak uključuje odstranjivanje karijesa, kemijsko i mehaničko čišćenje zubnog kanala. Po završetku pripremnih radova, zubni kanal se ispunjava bikompaktibilnim materijalom. Zatvaranjem kanala ovim materijalom sprečava se prodor bakterija do vrška korijena zuba i ponovnog razvoja infekcije. Završni dio terapije je oblikovanje krune zuba ispunom ili protetskim nadomjestkom (krunicom).

APIKOTOMIJA

Ponekad se infekcija ne povuče nakon liječenja ili nakon endodontske revizije. U tom slučaju pristupa se apikotomiji–  operativno odstranjivanje vrha korijena. Ako apikotomija nije moguća ili se procijeni da neće
dati rezultate, zub više nije moguće liječiti i potrebno ga je izvaditi.

Dragaš Dental Design - Adria Dental Group

DRAGAŠ DENTAL DESIGN d.o.o. za djelatnost dentalne medicine

Sjedište: Osječka 126, 31431 Čepin, Hrvatska |OIB: 24554798643
Registarski sud: Trgovački sud u Osijeku
MBS: 030210968 | MB: 5000203

Zagrebačka banka d.d. Zagreb - IBAN: HR8223600001102731754
Temeljni kapital: 6.620,00 EUR uplaćen u cijelosti
Predsjednik Uprave: Gordan Muškić
 

Telefon: +385 31 555 500 
info@d3implant.com
www.d3implant.com

 

FacebookInstagramYoutube
© Dragaš Dental Design 2024
cross