Dragaš Dental Design - Adria Dental Group logo
+385 95 770 3270

Digitalni otisak zuba i čeljusti

May 3, 2022

Digitalni otisak zuba i čeljusti

May 3, 2022

Uzimanje otisaka zuba

Istraživanja su pokazala da pacijenti u stomatološkoj ordinaciji imaju najveći strah od boli, injekcije i uzimanja otiska zuba.

Napretkom znanosti i tehnologije, bol i injekcije su postale jedva osjetljive, a odnedavno i uzimanje otiska! Budući da se dentalna medicina i zubna tehnika svakim danom sve više digitaliziraju, tako smo došli u eru u kojoj se klasični, neugodan otisak može zamijeniti digitalnim scan-om. Pacijenti s pretjerano nadraženim mekim nepcem mogu odahnuti; nema više otiska koji dodirom iritira nepce i tjera na povraćanje!

Kako funkcionira digitalni otisak (skeniranje zuba)?

Skeniranje zuba radi se digitalnom 3D kamerom koja vrlo precizno prenosi podatke u pacijentov karton. Skenirani digitalni modeli pohranjuju se u STL file spreman za slanje i obradu. Digitalizacija je zamijenila postupak konvencionalnog otiskivanja. Za digitalni otisak potrebna je kamera visoke rezolucije koja pomoću fotografija u 3D tehnici stvara digitalni model čeljusti.

Postoje dvije vrste skenera s obzirom na prikupljanje podataka koji točke i koordinate prevode u digitalni oblik, mehanički (kontaktni) i optički (bezkontaktni). Kontaktni skener uz pomoć spreja (nanosi se na zube) kreira digitalni otisak. Optički skeneri sumiraju kontinuirane fotografije kamere. Rezultat 3D digitalizacije je skup točaka čiji je položaj definiran koordinatama koje nazivamo oblak točaka. Točke se kompjuterski spajaju u 3D objekt u virtualnom artikulatoru imitirajući stanje u ustima. Nove tehnologije se usavršavaju tako da se virtualnom modelu dodaju fotografije lica da bi se zubi smjestili na pravo mjesto po položaju usana, sredini lica i slično. Ovi alati danas omogućuju da se velike rekonstrukcije detaljno planiraju i vizualiziraju u ranim fazama izrade.

Prednosti digitalnog otiska zuba u stomatologiji

Digitalizacijom se omogućuje eliminacija nepreciznosti prisutnih u postupcima otiskivanja i izrade konvencionalnog radnog modela. Pacijent se skenira prije početka rada te za vrijeme rada i podaci se šalju u zubotehnički laboratorij. Moderni zubotehnički laboratoriji podatke obrađuju u softwareu po potrebama i željama doktora i pacijenta. Navođeni tehnologijom, oblikuju zube u pravilnoj dužini, visini, boji i obliku. Oblikovani se protetski rad cad – cam tehnologijom frezanja izrađuje od traženog materijala; voska, cirkon oksida, potpune keramike ili metala. Materijal se potom dodatno obrađuje, polira i prilagođava u zagrizu i sa susjednim zubima. Cad – cam strojevi uveli su u primjenu puno čvršće i otpornije materijale koji se mogu frezati i biti baza visoko estetskim kompozitu i keramici. Zamjenjujući gipsane modele, digitalne je puno lakše pohranjivati te su zaštićeni od loma i gubitka. Traženi model može se ispisati bilo kada na 3D printeru za dijagnostičke i terapijske svrhe. U jednom kartonu pacijenta vrlo je lako spremiti više različitih modela u različitim fazama terapije. Digitalizacija je znatno unaprijedila dentalnu medicinu i tehniku jer omogućava brže, preciznije i manje kompleksno izrađivanje protetskih nadomjestaka. Dentalni tehničar se na završetku procesa može posvetiti vrhunskoj estetici i individualizaciji radova. Jedna velika prednost novih materijala je što su vrlo dobro prihvatljivi za zubno meso. Nema više tamnim rubova od kojih zubno meso “bježi” i radi kojeg mijenja boju, pali se i slično. Materijali su inertni, visoko polirani i prilagođeni zdravom zubnom mesu. Na taj način se dobije prirodan izgled zuba koji je okružen ružičastim zubnim mesom.

Dragaš Dental Design - Adria Dental Group

DRAGAŠ DENTAL DESIGN d.o.o. za djelatnost dentalne medicine

Sjedište: Osječka 126, 31431 Čepin, Hrvatska |OIB: 24554798643
Registarski sud: Trgovački sud u Osijeku
MBS: 030210968 | MB: 5000203

Zagrebačka banka d.d. Zagreb - IBAN: HR8223600001102731754
Temeljni kapital: 6.620,00 EUR uplaćen u cijelosti
Predsjednik Uprave: Gordan Muškić
 

Telefon: +385 31 555 500 
info@d3implant.com
www.d3implant.com

 

FacebookInstagramYoutube
© Dragaš Dental Design 2024
cross