Dragaš Dental Design - Adria Dental Group logo
+385 95 770 3270

Bruksizam - kako riješiti škripanje zubima?

May 3, 2022

Bruksizam - kako riješiti škripanje zubima?

May 3, 2022

Što je bruksizam?

Bruksizam je prekomjerna aktivnost žvačnih mišića najčešće kao posljedica stresa. Kad smo ljuti, napeti, nestrpljivi, često stišćemo zubima i to radimo najčešće nesvjesno. Većina populacije to radi svjesno, ali teško kontrolira takve pokrete. Škripimo i škrgućemo i noću dok spavamo, proživljavajući snove emocionalno kao i javu. Često čujemo da partneri upozoravaju na glasno škripanje zuba u snu, što za partnera može biti iritirajuće i razlog buđenja. Bruksizam je vrlo učestao, pojavljuje se kod nešto manje od 30% populacije, a češće se uočava kod žena.

Škripanje zuba, škrgutanje, napetost mišića lica, nesuvisle glavobolje, preosjetljivost zuba, trnci, nelagoda i bol koja se širi prema uhu…simptomi su bruksizma.

Kako bruksizam utječe na zdravlje?

Uslijed bruksističke hiperaktinosti mišića žvakanja, dolazi do prekomjernog trošenja zubne cakline, zubi abradiraju (troše se). Gubitak zubne cakline teško je nadoknadiv pa bi se trebao spriječiti u najranijim stadijima. Osim trošenja, zubna se caklina često lomi i puca te pacijenti navode izrazito osjetljive zube. Loši ili preveliki zubni ispuni pucaju uslijed prejakih žvačnih sila i prevelikih nepravilnih kretnji čeljusti. Nedostatak nekoliko zuba u čeljusti stvara preopterećenost preostalih zuba. Najčešće se izgube prvo stražnji zubi pa prednji preuzimaju funkciju žvakanja što je izrazito nepovoljno za zagriz i preostale prednje zube. Uslijed gubitka nekih zuba, zagriz se pokušava prilagoditi te odgovara vrlo lošom pretjeranom aktivnošću.

Zdravstveno je važno prepoznati takve navike, dnevne ili noćne i pokušati ih osvijestiti i anulirati.

Osim problema sa zubima, bruksizam korelira s preopterećenim mišićima i zglobovima glave i vrata. Ovakvi simptomi se liječe vrlo teško.

Bruksizam često dovodi do bolesti temporomandibularnog zgloba, preskakanja zgloba, triumusa (zakočenosti mišića), ograničenog otvaranja usta, hipertrofije mišića lica, loma zuba, preosjetljivosti zuba i sl.

Važno je izbjegavati žvakaće gume jer one potiču hiperaktivno žvakanje. Žvakaće gume nakon gubitka okusa je potrebno izbaciti jer su odradile svoju funkciju. Funkcija žvakaćih guma je normaliziranje pH u ustima nakon jela ukoliko zubna četkica i pasta nisu dostupne.

Bruksizam se liječi udlagama, medikamentima i botoxom

Kod bruksizma je potrebno zube dovesti u stabilan zagriz. Svi veliki ispuni moraju se zamijeniti zubnim krunicama, a zubnim mostovima nadoknaditi nedostajuće zube. Cilj je onemogućiti prevelike kretnje dolje čeljusti koje potiču bruksizam.

Udlaga je zlatni standard liječenja bruksizma. Izrađuje se po otiscima zuba i zagriza te potpuno prilagođava zagrizu. Dentalne udlage za bruksizam rade se od tvrdog akrilata koji onemogućuje prevelike pokrete donje čeljusti. Tvrde udlage mnogo su mekše od zubne cakline, najtvrđeg materijala našeg tijela. Kontakt akrilatne udlage i cakline uslijed prejakog žvakanja prenosi manju traumu na zglobove, mišiće i ligamente od prejakih dodira dviju caklinskih površina dodirom dviju čeljusti.

Nošenje udlage treba prihvatiti kao terapiju koja će umanjiti simptome traume orofacijalne zone. Medikamentozno se bruksizmu pristupa korištenjem mišićnih relaksansa, lijekovima za smirenje te posljedično lijekovima za bol.

Botox se kod vrlo teških slučajeva bruksizma koristi injektiranjem direktno u mišiće da umanji mišićnu hiperaktivnost. Botox, Botulinum toksin tip A, ubrizgava se direktno u mišiće te blokadom neurotransmitera selektivno smanjuje mišićne aktivnosti i smanjuje hipertrofije (povećane mase mišića uslijed hiperaktivnosti). Koristi se kada je dentalna terapija udlagama s lijekovima i dalje uzrokuje hipertofije mišića koji mijenjaju fizionomiju lica.

Dragaš Dental Design - Adria Dental Group

DRAGAŠ DENTAL DESIGN d.o.o. za djelatnost dentalne medicine

Sjedište: Osječka 126, 31431 Čepin, Hrvatska |OIB: 24554798643
Registarski sud: Trgovački sud u Osijeku
MBS: 030210968 | MB: 5000203

Zagrebačka banka d.d. Zagreb - IBAN: HR8223600001102731754
Temeljni kapital: 6.620,00 EUR uplaćen u cijelosti
Predsjednik Uprave: Gordan Muškić
 

Telefon: +385 31 555 500 
info@d3implant.com
www.d3implant.com

 

FacebookInstagramYoutube
© Dragaš Dental Design 2024
cross