+385 95 770 3270

Protetika

Nadomještanje izgubljenih zuba ima za cilj bolju žvačnu i estetsku funkciju. Nedostatak zuba problematičan je i u stvaranju glasova pri govoru. Da bi nadoknadili zube koji nedostaju, služimo se keramičkim krunicama i mostovima te zubnim protezama. Gubitak manjeg broja zuba može se nadoknaditi keramičkim radovima dok je nedostatak više zuba i tkiva indiciran za zbrinjavanje protezama.
Kontakt

Protetika

Nadomještanje izgubljenih zuba ima za cilj bolju žvačnu i estetsku funkciju. Nedostatak zuba problematičan je i u stvaranju glasova pri govoru. Da bi nadoknadili zube koji nedostaju, služimo se keramičkim krunicama i mostovima te zubnim protezama. Gubitak manjeg broja zuba može se nadoknaditi keramičkim radovima dok je nedostatak više zuba i tkiva indiciran za zbrinjavanje protezama.
Kontakt
Dobro je znati
Implantati služe za sidrenje budućeg protetskog rada
protetski rad može biti zub / most / proteza ili kombinirani rad
ugradnja implantata provodi se u lokalnoj anesteziji i NE boli
trajanje ugradnje implantata je 20 minuta, često kraće od stavljanja “plombe”,
visok postotak uspješnosti terapije (98%) bez odbacivanja
doživotna garancija na kvalitetu Implantati Ankylos, Germany
Nakon što se završi ugradanja implantata, terapija se ne provodi 3- 6 mjeseci kako bi implantat srastao s kosti čeljusti. Po završetku sraštavanja implatata priprema se zubno meso te se uzimaju otisci za planirani rad.
Brandovi
Digital smile design
Dragaš dental design ima poseban protokol rada u kojem svakodnevno koristi nove tehnologije u svrhu kreiranja prekrasnog osmijeha. Da bismo postigli osmijeh koji odgovara licu izrađujemo planirani osmijeh. Oblik zuba tako biramo prema obliku lica, visina donje trećine lica ovisi o zagrizu, boja budućeg rada odražava pacijentovu boju puti i sl. Planirani osmijeh prije početka rada komentiramo s našim pacijentima na fotografijama i modelima. Moguće je vidjeti krajnji rezultat i prije početka rada. Tijekom rada, planirani osmijeh proba se u vidu privremenih zuba.
Keramičke ljuskice
Keramičke ljuskice minimalni su nadomjesci za maksimalan dojam! Savršeni osmijesi, najčešće su potpomognuti keramičkim ljuskicama. Na postojeće se, vrlo dobre prirodne zube rade minimalne keramičke fasete koje svojom bojom i oblikom daju savršen rad! Keramičke ljuske traže minimalno brušenje zuba kao pripremu pri čemu se zubna caklina ne uklanja u potpunosti već služi za bolje prijanjanje ljuskica. Ljuskice se ne mogu raditi na zubima koji sadrže veće ispune, niti na zubima koji su promijenili boju. Takvi zubi kandidati su za zubne krunice. Izrada ljuskica vrlo je zahtjevna za izradu. Koriste se najfiniji materijali staklokeramike.
Keramičke krunice
Keramičke krunice savjetuju se kod svih zuba koji imaju velike ispune zbog opasnosti od pucanja. Bilo da se radi o liječenim zubima, dotrajalim velikim ispunima ili ogromnim amalgamskim ispunima, keramičke krunice dugoročno su rješenje. Zbog dobre estetke komponente, preporučuju se za postizanje savršenog osmijeha.

Ovisno o potrebi, cjenovnom izboru te estetskom efektu, danas se koriste metal keramičke krunice, cirkonske krunice, cirkon keramičke krunice te pune keramičke krunice.

Estetika i zdravlje zubnog mesa oko bezmetalnih krunica, daje im prednost pred starijim materijalima koji su za bazu imali metal. Stoga, preporuka su cirkonske, cirkon keramičke krunice te potpune keramičke krunice.
Zubni mostovi
Zubni mostovi služe kao zamjena izvađenim zubima. Pomoću susjednih zuba nosača, nadomješta se nedostajući zub u jednom komadu keramičkog nadomjestka. Izrada zubnog mosta može se raditi minimalno mjesec dana nakon vađenja zuba i zaraštanja rane. Svaki keramički most izrađuje se po točno određenom prostoru, zubima i zagrizu. Mogu se raditi u metal keramici, cirkonu ili cirkon keramici.
Česta pitanja

Nedostatak jednog zuba može se zbrinuti postavom dentalnog implantata s krunicom ili keramičkog mosta koji se sidri na okolnim zubima.

Pri terapiji nadomještanja većeg broja zuba, vrlo je važno ustvrditi status preostalih zuba koji bi trebali podnijeti veća opterećenja u nadomještanju zuba. Osim zdravlja preostalih zuba, važan je i njihov položaj te površina sidrenja u čeljusnoj kosti. Na osnovu kliničkog pregleda i rendgenske dijagnostike, izrađuje se plan terapije nadomještanja zuba.

Moderna dentalna rješenja nude dentalne implantate koji vrlo dobro mogu podnijeti žvačne sile. Implantati se postavljaju kao baza budućem radu, mobilnom ili fiksnom. Veći broj implantata, znači stabilniji rad, fiksni ukoliko je moguće.

Ukoliko Vam nedostaju zubi i želite fiksni rad, možemo Vam ponuditi most na implantatima ili All-on-4 titan akrilatni most. Radovi se vijcima fiksiraju na dentalne implantate i garantiraju savršen osmijeh!

U slučaju nedostatka bočnih zuba, pretkutnjaka i kutnjaka, može se raditi most na prednjim zubima koji preciznim kopčama pridržava zubnu protezu. Proteza je tada pojačana metalnim skeletom, tanka je i maksimalno reducirana da ne prekriva veliki dio nepca. Tada se most na zubma cementira i ostaje fiksan u ustima dok se proteza jedan do dva puta na dan vadi za čišćenje.

Totalna proteza sidri se na tankoj sluznici koja priliježe na tvrdi koštani bedem. Teška je za navikavanje i glomazna je u ustima. Ukoliko je moguće, predstavlja privremeno rješenje do fiksnog rada.

Proteza koju pozlaćene kopče pridržavaju za dentalni implantat je proteza na implantatima. Ima metalnu podlogu i ne mora obuhvaćati cijelo nepce niti imati podminirane rubove. Ima vrlo dobru stabilnost. Što je veći broj implantata pridržava, to je stabilnija pri žvakanju.

Koncept ove metode zasniva se na posebno položenim dentalnim implantatima koji nose titan akrilatni most. All-on-4 je fiksni rad koji se radi u dvije faze. Često se naziva “fiksni zubi u jednom danu” jer se implantati poslije zahvata opterećuju privremenim radom, a nakon 3 – 6 mjeseci trajnim mostom. Dobar je izbor pacijentima koji godinama imaju problema sa pomičnim zubima ili nedostatkom zuba.

Protetski rad koji se sidri na 4 implantata i fiksira vijcima je All-on-4 most koji se ne skida. Implantati se kod ove vrste rada postavljaju na točno određene pozicije u čeljusnu kost. Ukoliko je gubitak tkiva prevelik, savjetuje se proteza sidrena na 4 dentalna implantata na bilo kojim pozicijama u čeljusti, a jedan do dva puta na dan skida se radi higijene.

Minimalno  2 implantata mogu sidriti pokrovnu zubnu protezu. Ta je proteza modelirana kao totalna proteza te ne dopušta skraćivanje rubova niti nepčane ploče kao proteza s većim brojem implantata.

Da bi nadomjestili izgubljeni zub, oba susjedna zuba moraju se pripremiti za nadomjestak. Rad koji se cementira tada je stabilan i ne ugrožava zube nosače. Jednostrani mostovi dugoročno rasklimavaju i preopterećuju zube nosače te se ne preporučuju u praksi.

Keramičke krunice savjetuju se kod svih zuba koji imaju velike ispune zbog opasnosti od pucanja. Bilo da se radi o liječenim zubima, dotrajalim velikim ispunima, ogromnim amalgamskim ispunima, keramičke krunice dugoročno su rješenje. Zbog dobre estetske komponente, preporučuju se za postizanje savršenog osmijeha.

Ovisno o potrebi, cjenovnom izboru te estetskom efektu, danas se koriste metal keramičke krunice, cirkonske krunice, cirkon keramičke krunice te pune keramičke krunice.

Estetika i zdravlje zubnog mesa oko bezmetalnih krunica, daju im prednost pred starijim materijalima koji su za bazu imali metal. Stoga, preporuka su cirkonske, cirkon keramičke krunice te potpune keramičke krunice.

Ljuskice su manje krunice zuba koje prekrivaju prednju površinu zuba te bočne strane. Izrađuju se od najfinijih keramičkih materijala i u ustima daju savršen efekt!

Ako imate nekakvih dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite na info@d3implant.com
© Dragaš Dental Design 2022
+385 95 770 3270
cross