Aparatić za zube

Savršen osmijeh i ravni zubi oduvijek su bili neizostavni dio modnog svijeta i glamura. U današnje se vrijeme ipak smatra da su lijepi zubi dio svakodnevice. Cijene aparatića za zube su pristupačnije što svakome omogućava unos daška toga glamura u vlastiti život. Ova terapija ispravljanja zuba više nije rezervirana samo za djecu te je rade i odrasli bez ograničenja u dobi. Iako su nam estetske funkcije ono što prvo pomislimo i primjećujemo kada kažemo aparatić za zube, stomatolozi i ortodonti se ne bi složili. Naime, aparatić za zube ima veliku zdravstvenu funkciju i poboljšava kvalitetu života.

 

Zašto se nosi aparatić za zube?

Aparatić za zube  je najbolje i najefikasnije sredstvo za razne nepravilnosti zuba, ali i čeljusti. Bez obzira imate li velike praznine, podgriz, pregriz, duboki ili ukršteni ugriz, aparatić je najbolje rješenje. Primjena aparatića pomiče zube kao rezultat sile i pritiska na zube te ih tako poravnava. Kao i svaka terapija, terapija ispravljanja zuba nije jednaka za svakoga. Ovisno o problemu i nepravilnosti, ortodont će Vam odrediti vrstu aparatića koja najbolje odgovara Vama.

Tko treba usluge ortodonta i aparatić za zube

Ukoliko imate jedan od navedenih problema Vi ste kandidat za nošenje aparatića

  • nepravilan položaj i oblik zuba

  • neravne, zbijene, razmaknute ili grbave zube

  • nepravilan položaj čeljusti, velika ili mala čeljust

  • nepravilan zagriz

  • otežano žvakanje

  • slabi i/ili nepotpuni ugriz

Nošenje aparatića i duljina terapije ovisi o vrsti aparatića koju nosite.  Sama terapija ortodontskim pomagalom je individualna jer nema svatko isti problem. U pravilu se aparatić nosi onoliko dugo dok se ne dobije željeni terapeutski učinak. Često je pravilo da djeca u formativno dobi i do kraja adolescencije puno brže završavaju ortodontsku terapiju naspram odraslih. Nakon što se osoba formirala i kada je završen proces rasta, terapija je u pravili nešto duža.

Ortodontska terapija najčešće traje od nekoliko mjeseci do u pravili 2 godine, a u rijetkim slučajevima i do 3 godine.

Prvi rezultati nošenja aparatića obično budu na prvoj redovnoj ortodontskoj kontroli. Prilikom svake kontrole, najčešće, ortodont “nešto” radi oko aparatića. To znači da ciljano mijenja terapiju i usmjerava položaj zuba u željenom smjeru. Prvi, na oko, vidljivi rezultati su nakon nekoliko mjeseci. Ne smijemo zaboraviti da osoba koja nosi aparatić primjećuje brojne razlike; drugačije žvače, ima jači ugriz, lakše i bolje probavlja hranu i dr.

Pacijenti koji se odluče na nošenje aparatića često pitaju: Da li boli nošenje aparatića za zube?.

Odgovor na ovo pitanje je individualan i zavisi od pacijenta do pacijenta. Svatko od nas zasebno doživljava bol i drugačije ju opisuje. U pravilu nošenje aparatića ne izaziva bol, već neku vrst “drugačijeg osjećaja u ustima”. Bol se povremeno može javiti kako napreduje terapija, tj. u trenucima nakon redovite kontrole u ordinaciji. Razlog javljanja privremene i kratkotrajne boli je napredak terapije i put ka savršenom osmijehu!

Ukoliko djeca ili odrasli osjećaju bol za vrijeme terapije slobodno mogu popiti anelgetik (lijek protiv bolova).

Nošenje zubnog aparatića za djecu često bude fora u njihovim očima. Stomatologija se prilagodila dječjim potrebama i nudi široki spektar detalja kako bi djeca bolje prihvatila obvezu nošenja aparatića za zube. U formativnoj dobi djeca brže reagiraju na ortodontsku terapiju od odraslih.

Obzirom da se nošenjem ortodontskih naprava ne rješavaju samo estetski problemi, preporuča se i aparatić za odrasle. Pravilan položaj zuba i čeljusti u odraslih ima brojne blagotvorne učinke na organizam; bolja žvačna funkcija, lakše i brže probavljanje hrane, očuvanje i dugotrajnost svih zuba itd.

Moderna stomatologija izbrisala je granice i postala dostupna svakoj osobi koja brine o svojim zubima & osmijehu.

Cijena aparatića za zube i plaćanje na rate

Cijena aparatića za zube ovisi o vrsti aparatića koja je potrebna u ortodontskoj terapiji. Cijena se razlikuje ukoliko osoba treba aparatić za jednu ili obje čeljusti. Također na cijenu može utjecati i duljina terapije ali i odgovornost svakog pacijenta; da li se pridržava zadanih uputa, higijene i sl.

Ortodontska ordinacija u Dragaš Dental Design Osijek formira cijenu prema raznim parametrima, a najčešće cijena za fiksni aparatić (jedna čeljust) je od 6.500 kn do 7.500 kn.

Plaćanje na rate je opcija koju nudi naša ordinacija  i to do 60 rata. Cijena i dinamika plaćanja se uvijek dogovara s Vama kao klijentom.

Vrste i tipovi aparatića za zube

Osnova podjela aparatića za zube je na fiksne i mobilne aparatiće. Razlika u vrstama aparatića proizlazi iz njihova imena, fiksni– pričvršćen je na zube dok mobilni aparatić pacijent samostalno postavlja i uklanja iz usne šupljine. Ti se aparatići razlikuju po estetskim, ali i funkcionalnim svojstvima!

Dragaš Dental Design Osijek

Dogovorite besplatni pregled i možemo započeti Vašu ortodontsku terapiju već sutra.